Kiedy słyszymy słowo „grzaniec” od razu mamy skojarzenia związane z alkoholem. To prawda, najczęściej bazą z której się go przygotowuje jest wino lub piwo. Jednak nie zawsze musi on zawierać procenty. Zimowy i świąteczny czas to moment, w którym chętnie sięgamy po rozgrzewająca herbatę, czy czekoladę, którą mogą pic zarówno dzieci jak i dorośli. Dobrą alternatywą może być grzaniec bezalkoholowy. Dzięki użytym do jego przygotowania aromatycznym przyprawom, nie tylko wspaniale smakuje, ale również odstrasza przeziębienie czy grypę .
Jak przygotować bezalkoholowego grzańca
Zamiast alkoholowej bazy użyj owocowych napojów. Podgrzej płyn maksymalnie do temperatury 50 stopni Celsjusza. Pamiętaj, aby go nie zagotować. Jeśli do tego dojdzie, napój straci swój aromatyczny smak, ale również pozbawisz go wartości odżywczych. Możesz dodać do niego dokładnie takie same przyprawy jak do wina czy piwa. Miód, cynamon i goździki sprawdzą się idealnie.
Grzaniec winogronowy
Najlepszy do jego przygotowania będzie sok z czarnych winogron ponieważ jest słodszy. Jeśli jego smak będzie zbyt intensywny, możesz dolać do niego trochę wody lub czarnej herbaty. Podgrzej napój w garnku i przypraw korą cynamonu, anyżem i goździkami. Możesz również dorzucić kilka płatków migdałowych i plaster pomarańczy.
Grzaniec jabłkowy
Do jego przygotowania potrzebny będzie sok jabłkowy, cynamon goździki, rodzynki i imbir. Podgrzej sok razem z przyprawami. Na koniec dorzuć plaster cytryny lub pomarańczy, Aromatowi i smakowi tego grzańca trudno będzie się oprzeć.
Grzaniec wiśniowy
Napój przygotowany na bazie soku wiśniowego ma piękny, przypominający wino kolor. Po podgrzaniu dodaj do niego laskę wanilii, startą skórkę cytryny, cynamon, goździki oraz gałkę muszkatałową. Możesz połączyć sok wiśniowy z pomarańczowym, jednak wówczas straci swój charakterystyczny, czerwony kolor.