Właściwości awokado
Awokado dzięki swojemu bogatemu w mikroelementy miąższowi jest uznawane za jeden z najzdrowszych owoców na świecie. W medycynie ludowej awokado było stosowane jako lekarstwo na biegunkę, ból brzucha, a także w przypadku poważniejszych schorzeń takich jak cukrzyca czy wrzody żołądka. Obecnie awokado jest owocem, który coraz częściej można spotkać w polskiej kuchni. Bardzo to cieszy, ponieważ dzięki zawartym w nim składnikom odżywczych stanowi idealny element codziennej diety.
Lecznicze właściwości
Awokado koniecznie powinno się znaleźć w diecie osób chorujących na cukrzycę. Dzięki temu, iż ma niski indeks glikemiczny, zawiera dużo kwasów tłuszczowych jednonienasyconych i stanowi źródło błonnika zapobiega.
Awokado sprawdzi się również w przypadku osób zmagającym się ze zbyt wysokim cholesterolem, gdyż powoduje zmniejszenie jego stężenia we krwi. W związku z tym zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym.
Awokado a dieta
Mogłoby się wydawać, że awokado nie powinno znajdować się w diecie osób chcących zrzucić na wadzę. Przecież zawiera tłuszcze i jest bardzo kaloryczne. To myślenie jest jednak błędne ponieważ zawarte w awokado wielonienasycone kwasy tłuszczowe zmniejszają uczucie głodu. Natomiast błonnik reguluje perystaltykę jelit co jest bardzo pomocne w procesie odchudzania.
Informacje tym jak dbać o zdrowie i urodę znajdziesz również na stronie piekni.pl
Uwielbiam awokado, ale niestety jego uprawa jest bardzo szkodliwa dla środowiska i wymaga ogromnych ilości wody.