Awokado-zielone źródło zdrowych tłuszczów

Awokado jest bardzo odżywczym owocem, w które skład wchodzą nienasycone kwasy tłuszczowe. Nie znajdziemy w nim cholesterolu, dzięki czemu jest idealnym źródłem tłuszczu dla osób w każdym wieku. Dodatkowo awokado stanowi źródło potasu, miedzi, fosforu, żelaza oraz magnezu. Zawiera również witaminy C, A i E,  a także kwas foliowy. Dlatego powinno się znaleźć w diecie kobiet starających się o dziecko i  już będących w ciąży

Właściwości awokado

Awokado dzięki swojemu bogatemu w mikroelementy miąższowi jest uznawane za jeden z najzdrowszych owoców na świecie. W medycynie ludowej awokado było stosowane jako lekarstwo na biegunkę, ból brzucha, a także w przypadku poważniejszych schorzeń takich jak cukrzyca czy wrzody żołądka. Obecnie awokado jest owocem, który coraz częściej można spotkać w polskiej kuchni. Bardzo to cieszy, ponieważ dzięki zawartym w nim składnikom odżywczych stanowi idealny element codziennej diety.

Lecznicze właściwości

Awokado koniecznie powinno się znaleźć w diecie osób chorujących na cukrzycę. Dzięki temu, iż ma niski indeks glikemiczny, zawiera dużo kwasów tłuszczowych  jednonienasyconych i stanowi źródło błonnika zapobiega.

Awokado sprawdzi się również w przypadku osób zmagającym się ze zbyt wysokim cholesterolem, gdyż powoduje zmniejszenie jego stężenia we krwi. W związku z tym zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym.

 

Awokado a dieta

Mogłoby się wydawać, że awokado nie powinno znajdować się w diecie osób chcących zrzucić na wadzę. Przecież zawiera tłuszcze i jest bardzo kaloryczne. To myślenie jest jednak błędne ponieważ zawarte w awokado wielonienasycone kwasy tłuszczowe zmniejszają uczucie głodu. Natomiast błonnik reguluje perystaltykę jelit co jest bardzo pomocne w procesie odchudzania.

Informacje  tym jak dbać o zdrowie i urodę znajdziesz również na stronie piekni.pl

 

Jeden komentarz w temacie “Awokado-zielone źródło zdrowych tłuszczów

Dodaj komentarz